Ελληνικός Κινηματογράφος : Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση

petrina_hronia assets_LARGE_t_420_53469741

Ο Χώρος Πολιτισμού Δρύοπες σε συνεργασία με το Εργαστήρι Λόγου Τέχνης & Παράδοσης θα αφιερώνει όσον αφορά τον κινηματογράφο, την χρονιά σε καταξιωμένους δημιουργούς και καλλιτέχνες. Το 2016 αφιερώνεται στον παραγωγό και σκηνοθέτη Ντίνο Κατσουρίδη και τον ηθοποιό Θανάση Βέγγο.

Το «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση» είναι μια σατιρική, δραματική, κωμική κινηματογραφική ταινία του 1971 σε σκηνοθεσία και παραγωγή Ντίνου Κατσουρίδη. Η ταινία τιμήθηκε με 3 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1971 (καλλιτεχνικής ταινίας, σεναρίου και α’ ανδρικού ρόλου), ενώ θεωρείται μια από τις καλύτερες ταινίες του Θανάση Βέγγου και του Ντίνου Κατσουρίδη,

Η ταινία τοποθετείται στην περίοδο της Κατοχής και αναφέρει πως μετά από μία ψευδομαρτυρία σε ένα δικαστήριο, ο Θανάσης, θα βρεθεί σε φυλακή πολιτικών κρατουμένων. Εκεί θα τον «ονομάσουν» Ιβάν (ένας περίφημος αντιστασιακός) και θα κινδυνέψει να εκτελεστεί.

Για τον Θανάση Βέγγο καθώς και για την συνεργασία του με τον Ντίνο Κατσουρίδη θα μιλήσει ο σκηνοθέτης και σύζυγος του Ισαβέλλα Μαυράκη.